18Sijećanj2018

NASLOVNA ZANIMILJIVOSTI Trendovi u gastronomiji: Crna pizza – i neobična i zdrava
%04. %11. %2016. Napisao 

Trendovi u gastronomiji: Crna pizza – i neobična i zdrava

Sladokusci diljem svijeta već neko vrijeme uživaju u novoj varijanti pizze. Onoj malo zdravijoj. Crna pizza! Na našim prostorima tek dolazi i nadamo se da će pizza majstori prepoznati ovu kreativnu ideju te nam ponuditi odmak od ustaljenog oblika ovog najrasprostranjenijeg jela na svijetu.

U svijetu je trend crne pizze već zavladao i čini se privukao mnoge znatiželjnike koji svakim danom sve više traže ovu zdraviju varijantu pizze. Neke pizzerije koriste sipino mastilo kako bi obojili tijesto, no tajna je u aktivnom ugljenu.

Silvio Cicchi, preteča trenda crne pizze, kaže kako već 40 godina radi kao pizza majstor i nije mogao više zamisliti da će i ubuduće raditi isti tip pizze. Iako, kaže, koristio je pogrešnu tehniku jer su sve njegove dotadašnje crne pizze bile takve jer bi ih zaboravio u pećnici. Uz takvu crnu boju, pizze bi imale i dodatnu „koreografiju“ oko nje, bile bi okružene toksičnim crnim dimom.

Danas, Silvio koristi aktivni ugljen kako bi postigao lijepu crnu boju tijesta. Takvo tijesto je atraktivnog i drugačijeg izgleda, ali uz to i puno zdravije od uobičajenog. On održava razinu kolesterola i regulira probavu. Aktivni ugljen zapravo zadržava plinove koji nastaju uslijed fermentacije u trbuhu, a može se koristiti i za bezglutenske pizze. Pri pečenju veže gluten iz tijesta i tako se ono lakše probavlja.

Jedan gost njegove pizzerije je rekao kako pizza možda izgleda malo čudno, ali ima mnoge benefite. „Nakon jela otišao sam kući i proguglao o aktivnom ugljenu. Ispostavilo se da ima puno prednosti i sljedećih mjeseci nisam imao probavne smetnje te sam mogao jesti hranu koju inače ne jedem“, kazao je posjetitelj.

Priprema ovakvih pizza je vrlo jednostavna i svede se na samo nekoliko jednostavnih koraka. Aktivni ugljen se izmiješa s brašnom tijekom pripreme tijesta. Na pola kilograma brašna doda se 10 do 15 grama aktivnog ugljena kako bi se dobila crna boja tijesta. Okus je u potpunosti identičan kao kod obične pizze pa se razlika uopće ne osjeti.

Silvio predlaže caprese pizzu koja se, po njemu, najbolje slaže s crnim tijestom. Nema ništa ljepše od crne baze na kojemu su crvene rajčice i bijela mozzarella.

Velike koristi od povremenog uzimanja

Aktivni ugljen uklanja toksine iz tijela, a koristi se već tisućama godina. U Prvom svjetskom ratu korišten je u plinskim maskama kako bi se spriječilo trovanje vojnika kemijskim izloženostima. Svojstva aktivnog i običnog ugljena su gotovo identična, jedina je razlika u tome što se aktivni ugljen koristi isključivo za medicinsku primjenu. Aktivni ugljen može biti vrlo učinkovit za smanjenje plinova, pogotovo nakon konzumacije hrane kao što je grah. On također može smanjiti mučninu, izbjeljuje zube no treba ga koristiti samo povremeno. Može se naći u ljekarnama.

 beha-caffe-bottomSpecializirani magazin za ugostiteljstvo i turizam "BeHa Caffe" postoji od 2007. godine.

Pratite nas i preko