18Veljača2018

NASLOVNA U POSJETU U posjetu Vinariji Zadro
%10. %6. %2013. Napisao 

U posjetu Vinariji Zadro

Vinarija Zadro osim što proizvodi autohtone sorte vina poput Žilavke i Blatine, poznata je i kao prva vinarija u Bosni i Hercegovini koja je proizvela domaći pjenušac "Domano".

Hercegovina, koja je u svjetsku vinsku kartu upisana zlatnim slovima kao regija sa jakim suncem i škrtom zemljom, daje osebujnu karakteristiku svim vinima koja se proizvode na njezinom tlu. U regiji mostarskog vinogorja, gdje uzgoj vinove loze datira još iz antičkih vremena, nalaze se vinogradi dubravske visoravni, među kojima se ističe vinarija ‘’Vino Zadro’’ d.o.o Domanovići. Tvrtka osnovana 1996. godine izgradila je vinariju na temeljima vinarskog podruma nekadašnjeg holdinga HEPOK na Domanovićima, simbolizirajući na taj način, ne samo početak obnove devastiranog vinogradarstva i vinarstva dubravske visoravni, nego i vjeru u kvalitetu grožđa i vina ovog podneblja. Od 2004. godine vinarija Zadro ulazi u strateško partnerstvo sa tvrtkom MCI d.o.o Široki Brijeg, čime vinarija Zadro dodatno pojačava svoju prisutnost na tržištu Bosne i Hercegovine.

Udaljena 25 kilometara od Mostara, te 8 kilometara od Stoca, vinarija Zadro u svome posjedu ima vinograde na položaju Humčine i Bogoševac, lokaciji Trijebanj u općini Stolac, te na položajima Luka, Milinovača, Mitrovača na lokaciji Domanovići u općini Čapljina, ukupne površine 26 ha. Na lokalitetu Trijebanj, te u Domanovićima, posađene su autohtone sorte Blatine sa njezinim pratiteljima Alicante Bouschet i Trnjkom, Žilavke sa pratećim sortama Benom i Krkošijom, kao i Chardonnay, Vranac, Cabernet Sauvignon i Merlot.

vinarija-zadro2

Osim vinograda, vinarija Zadro posjeduje modernu vinariju kapaciteta 15.000 hektolitara, gdje od svih sudova najviše dominira drvo, te inox, plastificirani metal i beton. Primarne funkcije vinarije su prerada, obrada i njega vina, te finalizacija sa punjenjem boca. Vinariju upotpunjuje prostor za prijem i preradu grožđa, prostor za vrenje, njegu i doradu vina, te prostor za punjenje vina u boce. Instalirana oprema u vinariji dolazi od eminentnih svjetskih proizvođača kao što su Vaslin Bucher, TMC Padovan, Eurostar i Comapart. Punjenje vina u boce vrši se na automatskoj liniji za punjenje gdje se na trenutno najsuvremeniji način ispiranjem boca, zaštitom grla boce neutralnim plinom prije njezina zatvaranja,dolazi do finalnog proizvoda spremnog da zadovolji najzahtjevnije konzumente vina.

Vinarija Zadro ponosni je vlasnik najveće drvene bačve u Bosni i Hercegovini, kapaciteta 16230 litara koja se nalazi u podrumima vinarije koja u svom sastavu ima i najviše drvenih bačvi različitih veličina. Najveća drvena bačva u BiH je napravljena 1998 godine od hrastovog drveta.

Vinarija Zadro, osim što proizvodi autohtone sorte vina poput Žilavke i Blatine, poznata je i kao prva vinarija u Bosni i Hercegovini koja je 1998. godine proizvela domaći pjenušac ‘’Domano’’. Pjenušac je, prema riječima Ivana Pažina direktora vinarije, napravljen na bazi sorte Žilavka klasičnom metodom vrenja u boci, u kojoj vino i ide na tržište.

Vinarija je u 2013. godini uradila cjelokupni redizajn etiketa za sva svoja vrhunska i kvalitetna vina. ‘’Nakon CZ serije vrhunskih vina, na red je došao i redizajn postojećih vrhunskih i kvalitetnih vina vinarije Zadro. Redizajn etiketa unaprijedio je izgled ove serije vina zadržavajući osnovne elemente njihove dosadašnje prepoznatljivosti. Riječ je o novom izgledu ambalaže serije naših vrhunskih vina Žilavka, Blatina, Cabernet Sauvignon i Vranac, te kvalitetnih vina Žilavka, Blatina, Dubravka i Domano’’ pojasnio je Pažin.

Dugogodišnju tradiciju proizvodnje kvalitetnih vina vinarije Zadro potvrđuju i brojne domaće i međunarodne pohvale i nagrade. Na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, u sklopu kojega je održano i deseto po redu ocjenjivanje vinskih uzoraka, između sedamdeset uzoraka vina iz cijele regije najbolje ocjenjeno crveno vino i ujedno najbolje vino sorte blatina je Blatina proizvođača Vinarije Zadro. ‘’I u 2013. godini za nadolazeći Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru obavljeno je ocjenjivanje vinskih uzoraka gdje je Cabernet Sauvignon vinarije Zadro dobio priznanje za najbolje crveno vino’’ istaknuo je Pažin.

vinarija-zadro3

Uz proizvodnju vrhunskih hercegovačkih vina, vinarija Zadro je otvorena cjelokupnoj javnosti, a posjećuje je veliki broj ugostitelja i ljubitelja vina iz svih krajeva BiH. Ne rijetko se u prostorima vinarije Zadro u Domanovićima održavaju razna gastronomska i druga okupljanja, poput već tradicionalne fešte za Martinje gdje uz čašu vrhunskog hercegovačkog vina, domaće specijalitete i druženje nitko ne odlazi nezadovoljan.beha-caffe-bottomSpecializirani magazin za ugostiteljstvo i turizam "BeHa Caffe" postoji od 2007. godine.

Pratite nas i preko