19Veljača2018

NASLOVNA U POSJETU Tamo gdje vječno sunce sja
%24. %5. %2010. Napisao 

Tamo gdje vječno sunce sja

Spremajući se za reportažu o makedonskoj vinariji „Tikveš“ pronašao sam jedan, godinu dana star, razgovor s izvršnim direktorom „Tikveša“, koji je završio izjavom: „ Mi smo trenutno najveći u regiji, ali od sada želimo biti i najbolji!“

I zaista, ova vinarija iz makedonskog grada Kavadarci, važi za najstariju i najveću vinariju jugoistočne Evrope. U prosjeku obrađuje 30.000 tona grožđa godišnje, raspodijeljenih na nekih 30 različitih sorti, od kojih se dobije oko 25 milijuna boca, kojih se 15 milijuna buteljira. Ovu vinariju velikom čini i činjenica da zapošljava 350 ljudi, kao i zastupljenost njenih vina u 15 različitih država. Da je vinarija „Tikveš“ zaista velika možemo se uvjeriti i po njihovim uvijek atraktivnim marketinškim kampanjama, pa su tako mediji iz cijele bivše Jugoslavije prenijeli prošlogodišnji foto editorial s Nikolinom Pišek koja se smiješila uz proizvode iz Tikveša.

Među ovih 15 zemalja u kojima se konzumiraju vina iz „Tikveša“ nalazi se i naša zemlja, pa je vinarija uz svog distributera za Bosnu i Hercegovinu, firmom „Krajiške kapi“ iz Prijedora, organizirala trodnevni posjet Makedoniji. Svoje mjesto u autobusu su našli mnogi ugostitelji, trgovci ali više od svega ljubitelji i poznavaoci vina, koji su ovim izletom htjeli da još bolje upoznaju proizvode ove poznate vinarije. Nakon poduže vožnje do samog juga Makedonije slijedio je odmor, a onda su se gosti iz Bosne i Hercegovine mogli uvjeriti u čuvenu makedonsku gostoljubivost, te se upoznati s gastro ponudom ovih krajeva. Naši domaćini su nam zaista priredili vrhunsku gozbu uz makedonske gastro specijalitete i ponudili ono najbolje od vina što trenutno Tikveš nudi. Ne treba biti Nostredamus za pogoditi da je zabava trajala do kasno u noć.

tikves-posjeta

Povijest Tikveša

Jutro poslije, na programu je bilo upoznavanje vinarije, a kao odgovorna osoba za to, predstavio nam se g. Aleksandar Ristovski, voditelj vinskog turizma vinarije Tikveš.

Mnogi od prisutnih nisu znali, da je vinarija Tikveš nastala daleke 1885. godine. Pokretač Tikveša, kao ozbiljne vinarije je Pano Velkov, koji je krenuo s proizvodnjom od svega 10.000 litara vina na godišnjem nivou. U to vrijeme Makedonija je još bila pod vlašću Turaka, te se vinarija i nije mogla razvijati brzinom poput nekih drugih vinarija iz recimo zapadne Evrope. Turska vlast je činila sve da bi se proizvodnja vina spriječila. Međutim, oslobađanjem od Turaka kreće i nezaustavljiv razvoj Tikveša, tako da se sredinom 20. stoljeća dolazi do proizvodnje od 200.000 litara na godinu. S približno tom proizvodnjom se dočekuje i kraj 2. svjetskog rata, kada se vinarija nacionalizira, a potomci osnivača vinarije i dotadašnji vlasnici, braća Velkov, postaju direktori i upravitelji Tikveša. Jedan brat je bio enolog i on se brinuo o proizvodnji, dok je drugi bio komercijalist i vodio je plasman i prodaju vina. S njima dvojicom na čelu vinarije Tikveš dobiva veliki ugled i nezaustavljiv rast, da bi danas došao na proizvodnju od 40 milijuna litra godišnje što ga čini najvećom vinarijom jugoistočne Evrope.

tikves-showroom

Tikveš danas

Godine 2003. vlasnik vinarije postaje investiciona grupa M 6, koja kreće s dodatnim ulaganjima, kroz koja će se konzumentima ponuditi još kvalitetnijih vina iz Tikveša.
Odmah 2004. u kompaniju se uvodi 6 nivoa kontrole kvalitete na vinogradima u sezoni berbe i u procesu proizvodnje.

Tom kontrolom se obuhvaćaju svi vinogradari od kojih Tikveš otkupljuje vina, te su redovni posjeti enologa iz vinarije, koji vinograde posjećuju tijekom cijele godine, te na kraju oni i određuju kad je prava zrelost grožđa. Svi vinogradari imaju svoje ugovore i mi određujemo kad je pravi trenutak da oni isporuče grožđe za našu vinariju. Naravno, nisu svi parametri ugovora isti, te ako neko mora da isporučuje grožđe za visokokvalitetna vina kao što su Special selection ili Limited edition uvjeti su mnogo rigorozniji i tu smo vrlo zahtjevni.“- objasnio nam g. Aleksandar Ristovski.

Kisik u procesu proizvodnje vina može biti veliki problem, te se koriste sulfati da bi se grožđe i kasnije vino zaštitilo. Sulfati su zaslužni za onu glavobolju „jutro poslije“. Vinarija Tikveš je uvela tehnologiju kojom se smanjuje količina kisika u procesu proizvodnje, ali se smanjuje i količina sulfata. Za ovu inovaciju vinarija 2008. dobiva nagradu na Forumu inovacija u proizvodnji vina, koji se održava u Parizu. Jedina je vinarija s naših prostora koja je dobila nagradu na ovom prestižnom okupljanju.

tikves-za-jug

Vinarija Tikveš trenutno proizvodi 30 vrsta kvalitetnog vina, od kojih je 15 klasificirano u vina Classic, 7 u vina Special Selection, 4 u grupu Limited Edition, 3 u liniju Alexandria Cuvée, te jedno pjenušavo vino. Neka od najpoznatijih vina iz grupe Classic su: Riesling, Smederevka, Chardonnay, Traminec, T'ga za Jug, Vranec, Merlot…. Iz grupe Special selection možemo izdvojiti i preporučiti Vranca, Temjaniku i Tramineca, dok je naša preporuka iz Limited Edition obavezno probati Cabernet Sauvignon. Iz grupe Alexandria Cuvée se mora probati sve tri vrste: bijelo, crveno i rose.

Arhivska vina

Kroz obilazak vinarije naš domaćin nas je doveo i do mjesta koje je mnogima od nas bilo i najzanimljivije. Radi se o arhivu starih vina, čija je vrijednost jednostavno neprocjenjiva.
Posebnu važnost ima ono najstarije u arhivu, a radi se o bijeloj sorti – šipon, koje potiče iz 1956. godine. Posebnu vrijednost ovom vinu daje i činjenica da se ova sorta u Makedoniji ne uzgaja već 35 godina, te je takvo vino više nemoguće i proizvest.
Ovaj arhiv nije bio zamišljen kao prostorija koja će donositi profit, već prostorija za potrebe istraživanja i degustacije vina u specijalnim prilikama. Međutim, od 2011. krećemo s aukcijama, koje će se održavati jedanput do dva puta godišnje, te ćemo na njima ponuditi po stotinjak boca koje su dugim ležanjem dobile vrhunsku kvalitetu. Do sada smo poklonili dvije boce na dobrotvornim aukcijama i one su postigle cijenu svaka od po 1.000 Eura“ – pohvalio nam se Aleksandar Ristovski, naš vodič kroz vinariju Tikveš. Još smo saznali da u arhivu trenutno „leži“ oko 2.000 boca, pretežito Merlot, Cabernet i Chardonnay.

tikves-arhiv

Budućnost vinarije

Politika vinarije „Tikveš“ je okrenuta ka stalnim ulaganjima u kvalitetu i istraživanje. Dokaz tomu je i angažiranje jednog od najpoznatijih svjetskih enologa, Francuza Philipa Cambiea.
Treba naznačiti da je g. Cambie svoj radni vijek proveo u nekim od najpoznatijih svjetskih vinarija, a po dolasku u „Tikveš“ je izjavio: „Ja stvaram vina koja se ne zaboravljaju i koja se razlikuju od svih drugih vina koje probate. Moram istaći da sam veoma pozitivno iznenađen vinima koja se ovdje proizvode, i u njima vidim veliki potencijal i tvrdim da će vina iz „Tikveša“ postati jedan od najvećih vinskih brandova u svijetu“.
Drugi dan boravka u Makedoniji posjetili smo i vinograd koji u vinariji „Tikveš“ smatraju mjestom gdje će rađati ono najbolje od grožđa što makedonska zemlja može dati. Riječ je o položaju Barovo, koji se nalazi na samom jugu Makedonije, nedaleko od granice s Grčkom.

tikves-proizvodnja

Ova lokacija je specifična po činjenici da u promjeru od 40 kilometara nema nikakve ljudske prisutnosti. Samim time je ispunjen jedan preduvjet za stvaranje vrhunski čistog i kvalitetnog grožđa. Na ovom vinogradu je zasađeno 13 sorti grožđa, ali se najviše pozornosti i vjere polaže na makedonski Vranac. Vinograd je star 32 godine, a planirano je da se radi kontrolirani urod, tj. dozvoliti će se urod od svega kilogram i pol po jednom čokotu. Ove podatke nam je predočio upravnik vinograda Gligorčo Ristov, koji nam je za kraj rekao i jednu legendu o grožđu : „Mati mu je loza, zemlja mu je otac, a vrijeme mu je sudbina“.beha-caffe-bottomSpecializirani magazin za ugostiteljstvo i turizam "BeHa Caffe" postoji od 2007. godine.

Pratite nas i preko