19Veljača2018

NASLOVNA U POSJETU Feravino - Proizvođač šampionske graševine
%29. %6. %2012. Napisao 

Feravino - Proizvođač šampionske graševine

Kada je 2011. godine objavljeno proglašenje pobjednika na Festivalu graševine koji se tradicionalno održava u Kutjevu, mnogi su ostali u čudu, ali samo oni koji slabo prate rad i trud stručnjaka vinarije Feravino d.o.o.- Feričanci.

Zlatna medalja za njihovu graševinu „Dika“ iz 2009. godine, plod je dugogodišnjeg ulaganja i predanog rada na njoj. Međutim, malo tko se nadao da će u konkurenciji mnogo poznatijih i iskusnijih slavonskih vinara zlato pripasti baš Feravinu, a vodeći hrvatski novinar iz oblasti enologije g. Davor Butković, svoj komentar u Jutarnjem listu je započeo s naslovom: „Zlato za Feravino je iznenađenje godine“.

Ovo je nagrada koja nama znači izuzetno mnogo. Naša „Dika“ posjeduje sve ono što od graševine očekujete. Boja je žuto-zelena, okus voćni,podsjeća na zelenu jabuku, vino je izuzetno snažno,moćno,energično i njegov okus vam se zadržava u ustima još par trenutaka nakon ispijanja“- prokomentirala je šampionsku graševinu enologinja Ivana Nemet.

I pored sjajnog uspjeha s graševinom koja pripada sorti bijelih vina, vinarija Feravino najavljuje veliki uzlet s crnim vinima, te nam u vinariji tvrde da će ubrzo postati vodeći kontinentalni proizvođač crnih sorti. U ove tvrdnje se isplati vjerovati, budući da su pokrepljene dugogodišnjom tradicijom koja datira još iz 1962 godine kada je sagrađen prvi podrum. Krajem 1995. godine vinariju kupuje „Nexe grupa“ iz Našica i ona od tada djeluje pod ovim imenom. Od ulaska Nexe grupe u vinariju je uloženo oko 40 milijuna kuna (približno 10 milijuna KM). Najvažniji brand „Feravina“ je Frankovka, koja spada u sortu crnih vina, a pretpostavlja se da je prvi put na ove krajeve zasađena krajem 18. stoljeća. Dolaskom u Slavoniju donijeli su je Dalmatinci iz Sinjske krajine, a poznato je da su svojim naseljavanjem u ove krajeve Dalmatinci i oživjeli vinogradarstvo i proizvodnju vina. Frankovku možemo pronaći u buteljama od 0,7 litara, te u pakovanjima od 1 litar i malim bocama od 0,2 litara. Potrebno je posebno istaći i Frankovku barrique. Od crnih sorti još se može pronaći i merlot, zweigelt i shiraz, a namjera je još i proširiti zastupljenost crnih sorti.

feravino-vinograd

Godišnja proizvodnja je milijun litara, a kapacitet podruma je oko 2 milijuna litara. Feravino trenutačno uzgaja vinovu lozu na 170 hektara, od čega je najveće područje pokriveno graševinom i frankovkom, autohtonim slavonskim sortama. Kako bi pridonijeli daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima, u suradnji s Hrvatskim šumama Feravino je sagradilo i šest kilometara vinskih cesta, u što je uloženo 1,1 milijun kuna.

S direktorom vinarije g. Mladenom Perakom smo malo popričali i o rastućoj popularnosti vina iz barrique bačvi: „Prije nekih 20- tak godina, kada sam ja završavao fakultet, vino iz barrique-a nije niti postojalo. S vremenom ljudima se svidjelo vino s blagim okusom vanilije, koje mu daje ležanje u hrastovim bačvama. Danas se u Feravinu prave odlična barrique vina i hrastove bačve se koriste samo po dva puta. Trenutno na ponudi imamo Frankovku i Bijeli pinot barrique, a u planu nam je i izgradnja podruma isključivo za proizvodnju barrique vina“.

feravino2

Gospodin Perak nam je još otkrio da se osim u našu zemlju vina iz Feravina izvoze i u SAD, Njemačku i Rusiju, a jedan nedavni događaj im je širom otvorio i vrata jednog od najpopularnijih tržišta, onog Velike Britanije. Naime, najuglednija svjetska vinska kritičarka, Jancis Robinson, na ocjenjivanju graševine „Dika“ koje je održano u Londonu, pokazala je ocjenu 16,5 od najveće ocjene koja iznosi 20. „To je najveća ocjena koju je ikada dobilo neko slavonsko vino i ona nam je pokazatelj da bi naša vina mogla vrlo dobro biti prihvaćena i u Velikoj Britaniji“ – rekao je g. Perak.

Za ovaj naš izlet u Feričance, malo slavonsko mjesto nedaleko od Našica, možemo zahvaliti distributeru „Feravina“ za našu zemlju, firmi „Krajiške kapi“ iz Prijedora. Lijepo iskustvo je bilo upoznati se pobliže s jednom ovako uspješnom vinarijom, a kao vrhunac posjeta bila je degustacija svih vina iz pogona „Feravina“, i to po vođenjem enologinje Ivane Nemet. Tada smo se zaista uvjerili kakvo se sve blago krije u podrumima Feravina.beha-caffe-bottomSpecializirani magazin za ugostiteljstvo i turizam "BeHa Caffe" postoji od 2007. godine.

Pratite nas i preko