22Veljača2018

NASLOVNA SAVJETI Vinska kultura - postupanje s vinom tijekom serviranja, dekantiranje vina
%23. %1. %2014. Napisao 

Vinska kultura - postupanje s vinom tijekom serviranja, dekantiranje vina

Prezentiranje vina  je podjednako važno kao i samo odabrano vino. Prije donošenja vina, obrišite bocu ukoliko ima prašine ili je vlažna i provjerite tzv. kapsulu-metalni ili plastični poklopac na čepu. Prilikom prezentacije držite bocu u ruci sa salvetom ispod nje i okrenutom etiketom prema gostima. Veoma je važno da etiketu na boci pročitate, počevši sa nazivom vina, zatim vrstom grožđa, zemljom porijekla i godinom proizvodnje. Ovo dokazuje da je vino koje prezentirate upravo ono koje ste odabrali za tu priliku.


POSLUŽIVANJE VINA (neformalna večera, degustacija s prijateljima)


Nakon prezentacije pristupit ćete otvaranju boce. Koristite profesionalni otvarač za vina sa nožem kojim ćete odrezati kapsulu. Nakon odstranjivanja kapsule, čistom salvetom obrišite vrh boce i plutanog čepa. Laganim okretanjem otvarača i izvlačenjem čepa otvorite bocu, a zatim obrišite vrh boce. Plutani čep najbolje zatvara bocu i sprečava ulazak zraka u nju. Svi imaju neutralan miris ili miris pluta,ali poprimaju neke karakteristike vina tokom njegovog skladištenja.

Pokažite čep gostima i odložite ga na stol ili tanjirić, a ukoliko je pljesniv ili neprijatan, očekivati je da je i vino poprimilo isti, bocu odložite i ponudite otvaranje nove boce.
Predložite da crveno vino "prodiše" 15 minuta prije nego ga sipate, kažu da zrak budi okus,  a za bijelo donesite zdjelu s ledom. Pravilno ohlađenom vinu se smanji osjećaj slatkosti, povećava osjećaj kiselosti i ono dobije svježinu. Odgovarajuća temperatura služenja vinu poboljšava okus i miris.

Način posluživanja vina, kako je gore opisano,  možete očekivati u restoranu i moja preporuka je da inzistirate na tome kada se nađete u prilici, naročito kada naručujete vino čija cijena ponekad i nije u skladu s kvalitetom usluge koju dobijete u većini restorana u BiH.DEKANTIRANJE VINA

Dekantiranje je najpopularniji metod kojim se odvaja sediment- talog od ostalog vina u boci. Vinski sediment je sastavljen od izumrlih ili živih ćelija kvasaca, pokožice, sjemenki, soli vinske kiseline ili eventualinih nečistoća koje su dospjele u vino.
Još jedan razlog za dekantiranje je omogućavanje vinu da «prodiše», razvija svoj sortni buke- kompleksna aroma razvijena u vinu tokom procesa fermentacije ili sazrijevanja i starenja u bačvama i bocama. Preporuka je da se crvena vina trebaju dekantirati,  prvenstveno “teža crvena  vina“, tj vina  punog tijela, koja sadrže 14  i više %volumnih alkohola, zatim “starija crvena vina” , brižno čuvana u vinskom podrumu u kontrolisanim uslovima temperature, vlažnosti i  svjetlosti ( teško je procjeniti koliko taloga se nalazi u boci ako znamo da crvena vina akumiliraju talog nakon 5-10 godina u boci ), te arhivska vina 10 i više godina starosti.  Preporučuje se oprezno uzimanje boce iz podruma ili privatne vinoteke bez bilo kakvog okretanja ili pomjeranja iste,  da se ne podigne talog. Starija crvena vina koja sadrže sediment se dekantiraju i idealno bi bilo da se boca drži uspravno i do nekoliko dana kako bi se sediment spustio-nataložio na dno boce, a vino je potrebno otvoriti i do nekoliko sati prije samog posluživanja.
Dekantiranje je tradicionalan element formalnog posluživanja vina i može se reći ima i estetski karakter-
vino u kristalnom dekanteru izgleda zaista požudno.
Za pravilno dekantiranje je potrebana "smirena ruka", svijetlo svijeće koja treba biti pravilno postavljena uz sam vrat boce i naravno dekanter.


Sam proces dekantiranja je veoma jednostavan ali i uzbudljiv:
•    lagano izvucite čep
•    odstranite kapsulu i očistite vrat boce
•    postavite svijeću ispod vrata boce
•    lagano i ujednačeno sipajte vino u dekanter do momenta kada sediment dosegne vrh boce
•    ostatak vina u količini od 0.03-0.05 l. zajedno sa sedimentom  odstranite
•    vino poslužiti bez sedimenta sipanjem u čaše.

Autor: Stanimir Draganić, dipl.ing. agronomijebeha-caffe-bottomSpecializirani magazin za ugostiteljstvo i turizam "BeHa Caffe" postoji od 2007. godine.

Pratite nas i preko