17Veljača2018

NASLOVNA SAVJETI Vlasnici objekata vs. uposlenici
%07. %1. %2014. Napisao 

Vlasnici objekata vs. uposlenici

Neko opće mišljenje je da ugostitelji ne vole previše slušati tuđe savjete. Možda i ima dosta istine u tome, jer mnogi će tvrdoglavo slijediti poslovni put koji su sami zacrtali i voditi se onom „sam pao-sam se ubio“. Zbog toga u našem časopisu i ne pišemo mnogo  savjeta i preporuka , ali jedna je tema koje će se svaki ugostitelj uvijek rado „dotaći“ i priznati da teško izlazi na kraj s tim problemom.

Pronalazak kvalitetnog ljudskog kadra, te što je možda još i teže, njegovo zadržavanje. Da li je baš tako teško pronaći dobre konobare, kuhare i šankere, jesu li isključivo oni krivi za česte otkaze koje dobivaju od svojih poslodavaca, gledaju li baš svi na posao u ugostiteljstvu kao na neki prolazni posao dok se „ne nađe nešto bolje“, te kolika je u svemu tome krivica samih ugostitelja – poslodavaca, pokušat ćemo analizirati u temi ovoga broja „BeHa caffe“-a.  Za  zaključke donesene o ovoj temi razgovarali smo sa desetine ugostitelja i približno isto toliko zaposlenika u ugostiteljstvu.

1.Odmah budite svjesni što možete očekivati od uposlenika

Mnogi ugostitelji tvrde da je veći problem od samog pronalaska dobrog zaposlenika  njegovo zadržavanje u baš njihovom objektu. Nekoliko je stvari koje se odmah moraju razlučiti. Osoba koja studira ili koja je završila fakultet, na rad u ugostiteljstvu gleda kao na prolaznu fazu u životu, te vas apsolutno ne treba ni iznenaditi niti naljutiti kada napusti vaš ugostiteljski objekt privučena nekom drugom ponudom. Također, konobari i kuhari koji često mijenjaju lokale vam ne trebaju, jer ako nisu pronašli zajednički jezik sa 7-8 ugostitelja, teško da će ga pronaći i sa vama. Nije teško saznati koji su radnici na takvom glasu, jer u Bosni Hercegovini i nema baš milijunskih gradova, pa se ugostitelji uglavnom i poznaju između sebe. Sam se nameće zaključak da je onda jedna od varijanti primanje mladih momaka iz ugostiteljskih škola, ali onda budite spremni i na neke njihove greške i nedostatke, jer „niko se nije naučen rodio“, a uvijek postoje stvari koje se ne mogu naučiti u školi već je potrebno „vatreno krštenje“ u pravom poslu. I svakako, uz njih mora raditi i barem jedan stariji i iskusniji konobar koji će im biti i kolega i učitelj.

2. Imajte jednog lidera u timu

Baš kao što to postoji i u sportskim ekipama, vašim radnicima je potreban „kapiten momčadi“. Pravo bogatstvo je imati među uposlenicima nekoga za koga možete reći da je vaša produžena ruka. Takvu osobu morate sami stvarati, i što je vrlo važno, znati je cijeniti i pošteno nagraditi. Sa takvom osobom među zaposlenima, mnogo je lakše i zapošljavati nove radnike jer imate nekoga tko će ih usmjeriti prema vašim željama. Ali vaš odnos prema toj osobi uvelike će doprinijeti poštovanju ostalih radnika prema njemu. Prepustite takvoj osobi da neke odluke donese i samostalno, pa čak i do te mjere da on osobno podijeli i neki otkaz ako smatra da neko nije zaslužio biti dio radnog tima. Naravno, ne treba posebno ni napominjati da takva osoba mora biti bolje plaćena od ostalih uposlenika.

3. Ulaganje u uposlenike

Sve više je zanimljivih sajmova i festivala vezanih za ugostiteljstvo, kako u našoj zemlji, tako i u regiji. Relativno su mali troškovi da se okupi ekipa vaših uposlenika i posjeti, recimo, neki festival vina ili sajam ugostiteljstva. Sigurno je da će i svaki ozbiljniji vinar čija vina trošite vrlo rado organizirati neku edukaciju o vinima ili možda uvoznik espresso kave koju trošite podučiti vaše osoblje o tom brandu i što kvalitetnijem spravljanju kave. Na takvim posjetima se i vaši uposleni možda više zainteresiraju za posao, a to se naročito odnosi na mlađe osobe. Platite im i neku edukaciju, tečaj o poznavanju vina ili pravljenju koktela. Znamo da će se mnogi zapitati o isplativosti ulaganja u uposlenike ako će oni svakako napustiti rad u vašem ugostiteljskom objektu. Međutim, sami procijenite koji su to uposlenici zaslužili ulaganje u njih i koje su to osobe za koje vjerujete da će cijeniti ukazano povjerenje. Ako mislite da ih nema u vašem timu, to onda govori da je neki problem i u vama.

4. Team-building

Team-building je vrlo popularan izraz u svim veći kompanijama i u doslovnom prijevodu znači „izgradnja tima“. Preciznije bi mogli reći izgradnja dobrih odnosa između zaposlenika, ali i odnosa između zaposlenika i njihovih poslodavaca. Kroz suradnju sa mnogobrojnim ugostiteljima stekli smo dojam da dosta njih na neki način i prakticira taj popularni „team building“. Česte su pojave da ugostitelji za svoje uposlene priređuju razna okupljanja na „roštiljima“, zajedničkim večerama u restoranima, izlete u planine, zajednički rafting i slično. Nekada je dobar „team-building“  i zajednički odlazak u noćni klub nakon zatvaranja vašeg objekta. Sve opcije ovakvih okupljanja mogu biti vrlo korisne za vaš odnos sa uposlenima kao i za cjelokupan posao. Možda će te tako saznati neke stvari koje nikada ne bi saznali u strogo poslovnom odnosu. Možda će vam oni otkriti neke stvari koje i njima smetaju, a nikada vam to ne bi priznali u isključivo poslovnoj komunikaciji.

5. Vaš odnos prema uposlenima

Pokušali smo napraviti malu anketu sa nekolicinom konobara te im postavili pitanje: „Što je to što vam najviše smeta u vašem posla  i zbog čega ste najčešće napuštali radno mjesto“? Iznenadili bi ste se koliko je veliki broj odgovora da je to sam odnos sa vlasnicima objekata. Mnogi su ukazali na veliki broj ugostitelja koji prakticiraju da se pred gostima ponašaju agresivno prema svojim konobarima, te im pred njima ukazuju na određene nedostatke u njihovom radu. To svakako nitko ne voli doživjeti, kako konobari, tako i gosti. U slučaju da se nešto treba rješavati, za to postoje sastanci nakon radnog vremena ili u nekim izdvojenim prostorima  poput kancelarija. Pokazivanje određene doze poštovanja prema svojim uposlenicima dovest će i do poštovanja sa druge strane te zdraviju radnu atmosferu. Nemojte uvijek razmišljati na način da je nemoguće pronaći dobro osoblje, nekada se i sami potrudite da budete dobar poslodavac, za dobrobit vašeg ugostiteljskog objekta i njegovog uspješnog poslovanja.
Enes Ahmetspahić, vlasnik i konobar u caffe baru “Street cafe“ – Zenica

U svom caffe baru redovito radim i kao konobar, te to smatram vrlo dobrim potezom za poslovanje objekta. Neki će možda reći da tako lakše kontroliram ostale uposlenike, ali to apsolutno nema veze sa tim. Na ovaj način ja ustvari bolje kontroliram goste i mnogo lakše osjetim što su to njihove želje i prohtjevi. Uostalom, već dugi niz godina se zanimam svim stvarima vezanim uz ugostiteljstvo, pa sam tako pohađao „Lavazza trening akademiju za baristu“u Zagrebu i upoznao se sa svim tajnama dobrog spravljanja espressa. Zašto to ne bih iskoristio za bolje poslovanje svog lokala.

Danijel Mrkonjić – Deni, konobar u caffe baru „Desperado“ – Tuzla

U caffe baru „Desperado“ sam zaposlen skoro 8 godina i nemam apsolutno nikakvu potrebu da razmišljam o poslovima u drugim lokalima. Ovo je caffe bar gdje vlada jedna krajnje pozitivna atmosfera u odnosima između nas uposlenih, ali i vrlo korektan odnos vlasnika lokala prema nama. Rijetke su situacije da se neko od uposlenih zadrži kratko vrijeme. Uglavnom su svi ovdje već po nekoliko godina i ne sjećam se da je neko prešao raditi u drugi ugostiteljski objekt. Razlog tomu je veliko povjerenje koje vlasnik „Desperada“ ima prema nama, zdrav odnos između nas uposlenika do te mjere da svoje radne kolege mogu nazvati i prijateljima, a nije zanemariva činjenica i da se radi u objektu koji već godinama dobro posluje, pa je i financijska strana posla dosta zadovoljavajuća.

Boris Stanišić, vlasnik etno-sela „Stanišić“ – Bijeljina

Vrlo je važan korektan i profesionalan odnos između vlasnika i uposlenika, ali trebalo bi postojati i više uvažavanja između samih ugostitelja. Pravilo poslovanja naše kuće je da se ne upošljavaju osobe koje su još u radnom odnosu ili su skoro prestali raditi kod ugostitelja iz našeg okruženja. Ne želim vrbovati, a ne želim niti da se pomisli da sam vrbovao nekoga da napušta svoga poslodavca kako bi prešao raditi u etno-selo „Stanišić“ . Nažalost, sa takvim problemom se mi dosta često suočavamo. Mnogo ulažemo u obuku našeg osoblja, ali onda se oni nažalost često susreću s „nemoralnim ponudama“ nekih drugih ugostitelja kako bi prešli raditi kod njih. Nadam se da će to postati sve rjeđa praksa i da će se tu ugostitelji mnogo više poštovati međusobno.


Zadnji sadržaj od BeHa Caffe

Više u ovoj kategoriji: Male tajne za vrhunski espresso »
beha-caffe-bottomSpecializirani magazin za ugostiteljstvo i turizam "BeHa Caffe" postoji od 2007. godine.

Pratite nas i preko