20Veljača2018

NASLOVNA INTERVJU Menadžer Ugostiteljstvo je moje životno opredjeljenje
%10. %6. %2013. Napisao 

Ugostiteljstvo je moje životno opredjeljenje

Nijedan posao ne treba raditi ako nema ljubavi, volje, pozitivnog stava prema radnom mjestu, a tu posebno naglašavam poslove koji iziskuju stalnu komunikaciju s ljudima.

Kada smo nedavno razgovarali općenito o poslovanju restorana širom Bosne i Hercegovine, jedan poznati vinar je rekao tvrdnju: „Da je u restoranima više ljudi poput Damira iz Male stanice, cijeli taj posao bi bio cjenjeniji i ozbiljniji“. Svoju tvrdnju potkrijepio je činjenicom da se Damira može sresti na svakom događanju iz svijeta ugostiteljstva i da se odmah vidi da on voli svoj posao. Tragom ovog mišljenja odlučili smo se upoznati s Damirom Arnautovićem, menadžerom restorana „Mala stanica“ iz Banje Luke, po mnogima najboljeg restorana u državi.

BeHa caffe: Za svaki posao koji se radi s uspjehom često se kaže da se radi iz ljubavi. Kod vas se odmah može primijetiti da volite to što radite i da ste svom poslu potpuno posvećeni. Recite nam odakle Damir u ugostiteljstvu i jesmo li u pravu kada kažemo da ste se „pronašli“ u ovome poslu?

Da, u pravu ste, ovo je moje životno opredjeljenje i u ovome poslu stvarno uživam. Ni jedan posao ne treba raditi ako nema ljubavi, volje, pozitivnog stava prema radnom mjestu, a tu posebno naglašavam poslove koji iziskuju stalnu komunikaciju s ljudima. Moje prvo, ozbiljno zaposlenje u ugostiteljstvu bilo je 1990. godine u Istri, točnije u gradu Umagu. Prvo sam bio zaposlen u jednom caffe baru koji se nalazio u središtu grada, a nakon toga u restoranu “Steak House“ u starom dijelu grada. I danas se rado sjetim trenutka kada mi je vlasnik uručio četiri papira sa smjernicama kako se radi u restoranu. Naglasio mi je da samo radim prema uputama napisanim na papiru i da će sve biti u najboljem redu. Ja sam mu i dan danas zahvalan na tome. Na žalost, zbog poznate situacije napuštam ove prostore i radni vijek nastavljam u Stuttgartu, od caffe bara „Merilin“ (koji je bio nešto poput Hard Rock Caffea), kluba „Monument“ (zbog gužve tacna se nosi samo iznad glave), uređenog svjetskog lanca pizzerija „Pizza Hut“, do talijanskog restorana „Prima Fila“. U svakom od tih objekata sam crpio znanje od starijih kolega, a mislim da sam najviše toga naučio u talijanskom restoranu, gdje sam jasno vidio kako se treba ponašati jedan ugostitelj u svom objektu. I evo, još i danas sam u istom poslu, i kako prije rekoh, i dalje uživam u njemu.

BeHa caffe: Poslije vrlo uspješnog vođenja restorana „Mala stanica“, kao novi izazov u prošloj godini se pojavilo i vođenje „Mac Tire“ puba. Kako ste se snašli u tom poslu kada imamo u vidu da se radi o dosta drugačijoj vrsti ugostiteljstva?

Opet je ljubav prema poslu utjecala da uđem u nove izazove. Razlike restoran-pub postoje, ali je bit ista - UGOSTITELJSTVO. „Mac Tire Pub“ je vrhunsko mjesto namijenjeno svim generacijama, s odličnim glazbenim programima, a jedna od mojih ljubavi u životu je glazba. Kroz vođenje Mac Tire Puba spojile su se dva područja koja me najviše interesiraju, glazba i ugostiteljstvo.

BeHa caffe: U ovim vremenima, kada je sve manje restorana koji dobro posluju, za Malu stanicu nema krize. Koji je recept uspjeha?

Vrhunska kuhinja sa stalnom ponudom novih sezonskih jela te odličan izbor pića, gdje posebno izdvajam veliki izbor vrhunskih vina. Međutim, sve bi to palo u vodu da nema domaćinskog odnosa prema gostu i ljubaznog i educiranog osoblja. Mogu istaknuti da sam izrazito ponosan na ekipu momaka s kojima radim.

BeHa caffe: Važite za osobu koja rijetko propušta bilo koji događaj u regiji koji je vezan uz ugostiteljstvo i gastronomiju. Koliko se može korisnog naučiti na vinskim festivalima i sajmovima ugostiteljstva?

Naravno da se može mnogo toga naučiti i preporučujem svim kolegama da ne žale vremena kako bi se pojavljivali na ovakvim događajima. Druženje s ljudima iz iste branše doprinosi da prepoznate trenutačni trend u ugostiteljstvu, na vinskim sajmovima upoznajete vinare i njihova vina koja se danas-sutra mogu naći na vašim vinskim kartama, a sudjelovanjem na raznim radionicama vezanim uz hranu i vino proširujete svoje znanje. Ja sam zaista čest gost svih festivala, a izdvajam beogradski sajam u organizaciji magazina „Put Vina“ koji ima odlične stručne radionice, ne propuštam ni Wine Gourmet u zagrebačkom hotelu Esplanada na kojem svaki put zaista uživam. Prošle godine sam u Sarajevu probao odlična vina na Wine Weekend-u festivalu u organizaciji firme „Fina Vina“, ali pored svih festivala ipak na prvo mjesto stavljam Festival vina u Banjoj Luci „Vinosaur“ koji je sigurno po organizaciji, kvaliteti i pozitivnoj atmosferi među vodećim u regiji.

BeHa caffe: Kreiranje ponude je u restoranu vjerojatno i najvažniji posao. Koliko se često u Maloj stanici obogaćuje jelovnik i prihvaćaju li gosti nove gastro izazove?

Svako godišnje doba prate nova sezonska jela, a i pored jelovnika sa stalnim jelima, u promet puštamo tiskanu verziju sezonskog menija. S obzirom na kreativnu kuhinju, educirano osoblje koje im predstavi naše novitete, mogu istaći da gosti u Maloj Stanici vrlo rado prihvaćaju nove gastro izazove koje stavljamo pred njih.

BeHa caffe: Čest ste gost i u vinarijama iz cijele regije, je li vas posjet nekoj od njih posebno impresionirao?

Vinarija Vukoje je sa sigurnošću jako reprezentativna moderna vinarija, a u Carskim vinogradima doživjet ćete pravi, domaćinski ambijent. Unazad nekoliko mjeseci sam više puta boravio i u Vinariji Jungić, koja se nalazi na samo 12 km od Banje Luke. Vinarija je smještena u srcu vinograda, gdje brdoviti pejsaž podsjeća na poznate europske vinske regije. Toplo preporučujem posjet ovim dvjema vinarijama.

BeHa caffe: U Maloj stanici ste imali priliku ugostiti i veliki broj poznatih osoba. Je li netko od njih posebno ostavio utisak na vas?

Severina, naravno! (smijeh) Nedavno nas je posjetio i Zdravko Čolić, a sve je stalo među gostima kada se pojavio na vratima. Nikada ne zaboravljamo posjet i rad s legendarnim kuharem iz Beograda, velikim majstorom Vladom Simićem, kome se svaki put obradujemo.
Kroz Malu stanicu je zaista prošlo mnogo poznatih osoba i svih ih se rado sjetim. Ne mogu a da ne spomenem posjet strojovođe koji je zaustavljao svoj vlak na postaji koja se nalazila na mjestu našeg današnjeg restorana.Obradujem se starim Banjolučanima koji nas, dok razgledaju stare slike našeg grada, svojim pričama vrate u prošlost Banje Luke.

BeHa caffe: Ono što nas često interesira u razgovoru s drugim ugostiteljima je postoje li u našoj državi neki drugi restorani u koje volite navratiti kada niste na poslu. To moramo pitati i vas!

Pa, s obzirom da puno sati provedem u objektima gdje radim nastojim ostatak vremena provesti u toplini doma ili na svježem zraku. Restoran 4 Sobe gđe Safije je ostavio poseban dojam na mene.

BeHa caffe: I za kraj, što bi Damir Arnautović naručio da danas sjedne u Malu stanicu kao običan gost?

U svakom slučaju dogovorio bih s konobarom ili kuharem narudžbu jela u nekoliko slijedova. Naš popularni “Mali voz“ se sastoji od iznošenja jela u pet slijedova hrane različitih okusa, gdje svako jelo prati čaša vina koje svojim karakteristikama najbolje odgovara serviranom jelu.

Za desert sam siguran da bi to bio naš „Sufle Mala stanica“ koji je sigurno probao svaki gost našeg restorana i za koji najčešće dobivamo pohvale.beha-caffe-bottomSpecializirani magazin za ugostiteljstvo i turizam "BeHa Caffe" postoji od 2007. godine.

Pratite nas i preko